Rüyada Oruç ve İftar Görmek

Rüyada sahura kalkıp oruç tuttuğunu görmek, insanlara iyi davranan ve daima ibadetinde olan bir kimse ile yorumlanır. Rüyada orucunu yediğini görmek, günah işleyip tövbe etmesi gerektiğine işarettir. 

Bkz: Sahur Yemeği, Sahur 

Abdulgani Nablusi’ye göre; rüyada oruç tuttuğunu görmek, ibadetinin kabul edildiğine; orucunu yemek ise halk arasında kötü bir şöhrete sahip olduğu için bu hallerini düzeltmesine çalışması gerektiğine delalet eder.

Rüyada oruçlu bir kimsenin iftar edip orucunu açtığını görmesi, o kimsenin yaşadığı müddetçe hasta olmamasına veya hasta olan bir kimseye her yönden yardım etmesi lazım geldiğine işarettir. 

Rüyada oruç bozmak, bol bir rızık ve bereketli geçimle yorumlanır. Ramazan ayı dışında oruç tuttuğunu gören, borcu varsa, borcundan kurtulur; hasta ise veya hasta olan yakın bir kimsesi varsa iyileşir. 

Rüyada oruç ayında kasten orucunu bozduğunu görmek, bilerek bir kişiye fenalık edip, Cenab-ı Hakk’ın rızası hilafında hareket edip büyük günaha girdiğine delalet eder. Rüyada orucunu bozduğunu gören hasta ise vefat eder. 

Rüyada oruca niyet edip, günün yarısını oruçlu geçirip, akşama doğru orucunu bozduğunu gören, rızıksız kalır ve büyük bir günah işler. Bazılarına göre rüyada oruçlu olduğunu görmek, az ve öz söze yorumlanır. 

Rüyada oruç tutan bir kimse için yapması caiz olmayan bir şeyi yaptığını görmek, dinde noksanlığa; oruç tutup sonra vaktinde iftar ettiğini görmek, din ve dünyasında hayır ve rızık bulup kendisinden kederin ve sıkıntının uzaklaşmasına; vaktinin dışında iftar ettiğini görmek, insanları çekiştireceğine, dedikodu yapacağına, yalan söyleyeceğine ve bazen de hastalık ve yolculuğa delalet eder. 

Cafer-i Sadık’a (R.A.) göre; rüyada oruç tutmak, dokuz şekilde yorumlanır. Kudret, reislik, sağlık, mertebe, tövbe, zafer, nimet çokluğu, hac, çocuk. Gereksiz olarak oruç bozan, yolculukta yorulur, başına bir bela gelir. Unutarak iftar ettiğini görenin eline helal rızık girer.

Rüyada iki ay oruç tuttuğunu gören, günahlarından tövbe eder. Nafile olarak oruç tuttuğunu gören, hastalıklardan uzak kalır ve sağlıklı yaşar. Bazı yorumculara göre; rüyada oruç tuttuğunu görmek, sağlığa delalet eder.

Rüyada bir yıl boyunca oruç tuttuğunu gören, hacca gider ve tövbe eder. Muharrem ayının onuncu aşure günü oruçlu olduğunu gören, keder ve sıkıntıdan kurtulur. 

Ebu Sait El-Vaiz’e göre: Ramazan ayında olduğunu görmek; pahalılığa ve yemek darlığına, bazen dinde gevşekliğe, kederden uzak bulunmaya, hastalıktan şifaya delalet eder.

Rüyada bayrama kadar orucunu tuttuğunu görmek, rüya sahibi herhangi bir hususta şüphede ise, şüphesinin ortadan kalkmasına ve imana nail olacağına delalet eder. 

Abdulgani Nablusi’ye göre; rüyada oruç, adağa ve adak için tutulan oruca işarettir. Oruçlu bir adamın iftar ettiğini görmek, hasta olmasına veya bir yolculuğa çıkmasına delalet eder. Rüyada iftar eden, bir müslümanı çekiştirir. Oruçlu iken unutup iftar ettiğini gören, bol ve helal rızık bulur. Rüyada oruç tuttuğunu görmek; tövbeye, yeminden kefarete, hacca, erkek evladı olacağına işarettir. Ramazan ayında 30 gün oruç tuttuğunu gören, şüpheli olan bir şeyin hakikatini anlar, okuyup yazmak yoksa Kur’an-ı Kerim’i okumaya başlar, işi ve ünü büyür, hayır ve müjdeye nail olur. 

Rüyada kendisini Ramazan’da herkesle birlikte oruçlu gören, hakiki bir Müslümandır. Bu rüyayı gören sıkıntıda ise, Allah (C.C.) onu bu sıkıntıdan korur. Hasta ise iyileşir. Dininde ihmal edici bir kimse ise hidayete erişir. Borçlu ise borcunu öder. Kefaret veya geçmiş Ramazanların kazası için oruç tuttuğunu gören, hasta olur ve Allahu Teala’ya tövbe eder. 

İbn-i Kesir’e göre; oruç tutmak, düşmandan korunmak ve acılardan uzak olmak, bazen hasta varsa ölümüyle, bazen de sağlık ve bazen de ferah ve sevinç ile yorumlanır. Halkın Ramazan olmadığı halde oruç tuttuklarını görmek, kıtlık ve geçim darlığına delalet eder. 

Rüyada Oruç Tutmak Ne Demek?

Gören kişi hasta ise şifa bulur. Ramazan ayında olduğu halde yemek yediğini gören, borca girer veya hasta olur. Bir rivayete göre de bu rüya, beklemediği bir yerden gelecek bol rızık ile tabir olunur. Ramazan ayında oruç tutarken bayıldığını görmek, şeytan şerrinden kurtuluşa, dini borçların kaza edilmesine, tövbeye delalet eder.

Rüyada Şevval ayından altı gün oruç tuttuğunu görmek, namaz kılmaya devam ve zekatı vermede dikkat ve kusurlarından ötürü tövbe ve pişmanlığa delalet eder. Pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğunu görmek, akrabasına sevgi, şefkat ve yardıma işarettir. Ayrıca, ev halkından ve akrabalarından biriyle evlenmeye; Muharrem ayının onuncu günü oruç tuttuğunu görmek, dindarlığa ve hacca; Kurban Bayramı arifesindeki oruç, sadaka alıp vermeye; Zilhicce’nin on günü oruç tutmak, iyi ve mutlu günlere, ona verilmiş olan bir vaadin yapılacağına delalettir.

Rüyada Recep ayını oruçlu geçirmek, ulu mevkilerde olan kişilere hizmete; bazen deniz yolculuğundan ticaret etmeye; Şaban ayını oruçlu geçirmek, ticaret yapmak için yolculuğa yorulur.

Rüyada kaza orucu tutmak, esir ve tutukluların kurtulmasına; borçluların borçlarını ödemesine; adak orucu tutmak, ferah ve sevince; bir gün oruç tutup bir gün iftar ettiğini görmek, kimsesiz yetim kızları evlendirmeye; orucu bozan şeylerden birini yapmak, vaadini bozmaya, dünyayı ahirete değişmeye, kefareti gerektiren bir hale düşmeye işarettir. 

Rüyada oruçtan sonra iftar görmek, hastanın iyileşeceğine, ferah ve sevince; dindar bir kişinin her gün oruç tuttuğunu görmesi, günahlardan çekindiğine; rüyada iftar ettiğini görmek, birini kaybedeceğine ve büyük günah işleyeceğine delalet eder. 

Rüyada Ramazan orucunu tuttuğunu gören, o yıl hasta olmaz. Allah’ın (C.C.) rızası için olmayıp, yalan ve gösteriş için oruç tuttuğunu gören, istediğini elde edemez. Farz mıdır, nafile midir, bilmeden oruç tuttuğunu görenin üzerinde ödenecek bir adak vardır. Bu, rüya sahibine susmak icap eder.

Ayrıca şu rüya tabiri ve yorumlara bakınız: Zekat Vermek, Arife Gününde İbadet Ettiğini Görmek 

Oruç ve İftar

“Rüyada Oruç ve İftar Görmek” üzerine 5 yorum

  1. Rüyamda ölmüş insanlara iftar yemeği veriyordum, hepsi de yakından tanıdığım vefat etmiş insanlar yorumlarsanız sevinirim.

  2. Merhaba gece rüyamda gördüm ki oruç tutan arkadaşım bana diyor ki “Bayrama kadar oruç tut.” Sizce bu ne anlama gelir?            

  3. İyi günler, ben rüyamda oruç zamanı oruç tutan birtakım insanların içinde ve o insanlar iftar vakti ezanı şerifin okunmasını beklerken aynı masaya oturuyorum ve elimde bira şişesi. İnsanlar “Neden içiyorsun?” diyor ve ben de pişman oluyorum, neden oruç varken ben içki içiyorum diye kendime soruyorum. Bu rüyanın yorumunu istiyorum sizden. Teşekkürler.

  4. Rüyamda cüzdanımda kalan 30 TL bir para ile iftar yemeği hazırlatmaya çalışıyordum. Bu ne anlama gelir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir