Rüyada Mekke-i Mükerreme’yi Görmek

Rüyada Mekke-i Mükerreme’yi görmek, hacca gitmeye ve Mekke’yi ziyaret etmeye delalet eder. Mekke’ye ziyaret için olmayıp ticaret için gittiğini görmek, dünya işlerini sevmeye ve dünya malına haris bir kişi olduğuna; bir rivayete göre de rızık ve nimetinin artmasına; Mekke’de şer ve kötü işlerle uğraştığını görmek, dininde ve dünya işlerinde zarar göreceğine delalet eder. 

Bkz: Kur’an Sureleri, Şehir

İsmail Bin El-es’as’a göre; rüyada Mekke-i Mükerreme’yi görmek, hayır ve nimet görüp malının artmasına; Mekke’yi harap olarak görmek, mal ve nimetinin azalacağına, sıkıntı içine düşeceğine; kendisini Mekke yolunda görmek rüya sahibi hasta ise, hastalığının uzayacağına ve belki de öleceğine işarettir.

Rüyada yaya olarak Mekke’ye gitmekte olduğunu görmek, dininin, ibadetinin kuvvetli ve rızkının zorla sağlandığına; Mekke’ye deve ile gittiğini görmek, isteğine kolaylıkla kavuşacağına; birçok kişileri hacca gitmek için aydınlattığını ve onlara haccın fazileti hakkında bazı sözler söylediğini görmek, halka hayır ve iyiliği dokunacağına işarettir. Hacdan döndüğünü gören muradına erer. Günahları affolur. 

Rüyada hacda olup ihrama girmek, günahlarından kurtulduğuna; hac kafilesi ile birlikte bulunduğunu görmek, Cenab-ı Hak’dan (C.C.) rahmet bulacağına; kafile hareket edip, kendisinin geride kaldığını görmek, gözyaşına ve yoksulluğa işarettir. 

Abdulgani Nablusi’ye göre; Mekke-i Mükerreme iman ile yorumlandığından, bu rüyada her şey imana yahut rüya sahibinin dinine nispet olunur. Mekke’ye arkasını döndüğünü gören, dininden ayrılır. Mekke’nin yıkıldığını görmek, namaz ve niyazını terk ettiğine delalet eder.

Rüyada Mekke’ye girdiğini görmek, asi bir kişi için tövbe etmeye kafir için İslamiyeti kabul etmeye; bekar için evlenmeye ve korkudan kurtulmaya yorumlanır.

Bir başka rivayete göre de: Rüyada Mekke-i Mükerreme’yi görmek, imamla tabir edilir. Mekke’de artma ve eksilme gibi meydana gelen şeyi görmek, rüya sahibinin dinine nispet edilir. Rüyada Mekke’nin kendi evi olduğunu gören kimse, izzet ve yüceliğe, halkın ondan elde edecekleri ilme veya onun yüksek bir makamda bulunmasından dolayı, halkın zaruri olarak ona müracaat etmelerine veya kızı birisinin istemesine işarettir.

Rüyada Mekke’ye sırtını döndüğünü gören kimse, memuriyetten ayrılır. Bir kimsenin rüyada Mekke’nin yıkıldığını görmesi, onun az namaz kıldığına işarettir. Asi bir kimse için rüyada Mekke’ye girmek, tövbe etmeye; kafir için Müslüman olmayan; bekar için de evlenmeye işarettir. Mahkemesi bulunan bir kimse, rüyada Mekke’ye girdiğini görse, davada galip gelmesine, bazen de korku ve tehlikeden emin olmaya işarettir.

Rüyada hac yapmak için Mekke’ye gittiğini gören kimse, hacca gider. Eğer bu rüyayı gören hasta ise, hastalığı uzar. Bazen de o hastalıktan dolayı ölerek, cennete gider. Bir kimse rüyada Mekke’de mücavir olduğunu görse, çokça ihtiyarlamasına işarettir.

Rüyada ölülerle beraber Mekke’de olduğunu gören kimse, orada ikamet eder. Bazı tabirciler de Mekke’de olduğunu gören kimse, Kabe’yi ziyaret eder, dediler. Rüyada sırf ticaret için Mekke’ye gittiğini gören kimse, dünyaya haris ve tamahkar olur. Rüyada Mekke yolunda olduğunu gören kimse, hac vazifesini yapar. Mekke’nin bolluk ve ucuzluk olduğunu görmek, hayra; kıtlık içinde bulunduğunu görmek de, şerre işarettir.

Mekke-i Mükerreme’yi

“Rüyada Mekke-i Mükerreme’yi Görmek” için bir yorum

  1. Rüyada Mekke’yi evime yakın gördüm, yalnız biraz küçük bir haliyle. Kız kardeşimi elinden çekerek, “Gidelim, sana içini göstereyim” diyordum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir